bir

Medve Matek - Gellért-hegy, 2016.04.22. PDF Nyomtatás E-mail
Olvasóink értékelése: / 0
ElégtelenKitűnő 

A legnagyobb és legnépszerűbb szabadtéri matematika verseny hazánkban és talán az egész világon. Minden évben megrendezik, már országszerte 6 helyszínen.

A 2016-os Gellért-hegyi versenyen a versenyzők száma meghaladta a 2000-t!( Köztük 9 tóvárosis diákkal)

A verseny menete:

A versenyzőket 6 kategóriára osztják:

• Medvebocs (5-6. osztály)

• Kismedve (7-8. osztály)

• Nagymedve (9-10. osztály)

• Jegesmedve (11-12. osztály)

• Ursa Minor (könnyű felnőtt)

• Ursa Major (nehéz felnőtt)

A verseny lényege, hogy minél több feladatot oldjunk meg, minél hamarabb. Nemcsak a jó feladat az idő és néha a megtett kilométer is számított pontegyenlőségnél.

Kaptunk egy térképet, amelyen az állomások szerepeltek A-tól W-ig, továbbá minden állomáson kaptunk egy feladatot. Miután megoldottuk, tovább küldtek minket egy másik állomása, ahol újabb feladatot kapunk. Ha rossz volt a megoldásunk mellékállomásra küldtek. Ha azt jól megoldottuk oda tértünk vissza ahol hibáztunk, ahol a főfeladatot kaptuk.

Azért ajánljuk a Medve Matekot, mert ez nem az a megszokott verseny, ahol egy teremben kell megoldani egy több oldalas feladatlapot. Itt túrázhatsz, beszélgethetsz a csapattársaiddal és a hangulat is kellemes. A matekpéldák érdekesek, elgondolkodtatók. Mi nagyon élveztük és ajánljuk mindenkinek.

Próbáljátok ki ti is!

Írta: Pataki Marcell és Hujber Kristóf, 6.a

FOTÓK


Ízelítőnek néhány feladat:

1. Maci Laci ránéz az órájára és azt mondja: „Ha most két órával később lenne, akkor fele annyi idő múlva lenne éjfél, mintha csak egy órával lenne több az idő.” Hány óra van?

2. Medve Matild a Nemzetközi Mancsolimpia cammogás versenyszámában szeretne versenyezni. A verseny előtti három héten összesen 45 órát edz. A második héten harmadannyit edz mint az elsőn, a harmadik héten pedig feleannyit mint a másodikon. Hány órát edz Matild a második héten?

3. Legkevesebb hány bástyát kell úgy elhelyezni egy 8×8-as sakktáblán, hogy azok mindenmezőt támadjanak, vagy elfoglaljanak? (A bástya bármely mezőre léphet abban az oszlopban vagy sorban, amelyen áll, ameddig nincs bábu az útjában. Lépése során közbeeső bábut nem ugorhat át.)

4. Egy futóversenyen hat medve vett részt: Micimackó, Brumi, Maci Laci, Bubu, Balu és Vackor. Balu és Brumi között pontosan két másik medve ért célba, de azt nem tudjuk, melyikük értbe hamarabb. Vackor megelőzte Micimackót, de Balut nem. Maci Laci a negyedik helyen ért célba. Holtverseny nem volt. Ki lett a harmadik helyezett?

 

Visszaszámláló

Még
a téli szünetig!



Támogatja a Joomla!. Designed by: joomla templates vps Valid XHTML and CSS.